Впровадження технології 3D друку в будівництві - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Місто надруковане на принтері. Дубай починає реалізацію "Стратегії 3D"

Останнє оновлення: 26.12.2018

Місто надруковане на принтеріПочинаючи з 2019 року в Дубаї стартує масштабний проект повсюдного впровадження технології 3D друку в будівництві. Мета ініціативи уряду Об'єднаних Арабських Еміратів і Дубая, названа "Стратегією 3D" - амбітна: стати світовим лідером в області тривимірного друку. Якщо вірити планам, озвученим прем'єр-міністром країни Мохаммедом ібн Рашидом Аль Мактумом, 25% нових будинків в Дубаї будуть будуватися за допомогою цієї технології вже до 2025 року.

Така масштабна ініціатива дуже приваблива з точки зору економіки. Ще в 2015 році в Дубаї був надрукований перший будинок. Для будівництва об'єкта площею 250 кв.м. знадобилося 18 осіб: оператор принтера і ще 17 робітників і інженерів для прокладки комунікацій і обробки конструкцій. На будівництво такого будинку було витрачено всього 17 днів і ще 2 дні на його встановлення. До речі нова будова стало штаб квартирою "Фонду Майбутнього Дубая" (Dubai Future Foundation), який виступив розробником "Стратегії 3D". Останні 3 роки влада ОАЕ інвестували величезні кошти в розробку і вдосконалення технології і тепер сподівається отримати свої дивіденди. Так, експерти підрахували, що при використанні 3D друку, вартість будівництва буде нижче на 50-70%, а витрати на робочу силу можна скоротити до 80%. Крім того, таке будівництво екологічніше, так як виробляє на 60% менше відходів, в порівнянні з традиційними технологіями зведення будівель.

"Стратегія 3D" розрахована до 2030 року і поширюється не тільки на новобудови. За допомогою тривимірного друку будуть реалізовуватися і інфраструктурні проекти, такі як освітлення вулиць (друк ліхтарних стовпів, і освітлювальних конструкцій) облаштування парків (лавки, дитячі майданчики, питні фонтанчики, прикраси), будівництво нових доріг і мостів, а також мобільних будинків для робітників, біженців та інших малозабезпечених груп населення.

Раніше ТУ Експерт писав про інший інноваційний проект, який змінює майбутнє міст