КМУ прийняв рішення про покупку зелених кіловат через електронний аукціон "Prozorro. Продажі" - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Альтернативна енергія буде продаватися на аукціонах

Останнє оновлення: 13.01.2020

альтернативна енергіяЗ метою розвитку альтернативної енергетики в Україні, Кабінет Міністрів прийняв рішення про покупку зелених кіловат через електронний аукціон "Prozorro. Продажі".

Даний механізм робить ринок "чистої" енергії прозорим для всіх учасників. Серед переваг покупки енергії з альтернативних джерел через електронні аукціони можна виділити наступні:

  • Забезпечення чесної конкуренції між продавцями енергії
  • Можливість контролю за процесом проведення торгів при збереженні повної конфіденційності
  • Автоматизована система визначення переможців, що виключає вплив людського фактора
  • Відсутність паперових документів створює сприятливі умови для інвесторів і забезпечує простоту і зручність участі в аукціоні
  • Залучення дешевих кредитів

Крім того, в Кабінеті Міністрів впевнені, що електронні аукціони з продажу зеленої енергії сприятимуть розвитку високотехнологічного виробництва, в тому числі сонячних панелей, генераторів, акумуляторів та іншого обладнання для отримання енергії від сонця, вітру, води і біомаси.

Енергія з альтернативних джерел є перспективним напрямком розвитку для України. За останні 5 років в галузь інвестовано 4.8 млрд. доларів. На кінець 2019 року загальна потужність альтернативних електростанцій становила вже 6.8 ГВт, при цьому в минулому році було введено в експлуатацію "зелених" електростанцій потужністю 4.5 ГВт. В цілому ж така енергія вже становить близько 5.5% від загального виробництва електроенергії в Україні.

Таким чином зелена енергетика стає одним з важливих ринків для України. Перші аукціони з продажу альтернативної енергії заплановані на березень-квітень 2020 року.

Раніше ТУ Експерт писав про можливу зміну "зеленого тарифу"