Уряд України планує запустити реєстр всієї первинної нерухомості - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Коли в Україні з'явиться реєстр первинної нерухомості

Останнє оновлення: 24.02.2020

реєстр нерухомостіУряд України в рамках будівельної реформи, планує запустити реєстр всієї первинної нерухомості. Про це заявила представник кабінету міністрів в парламенті Олена Шуляк. На даному етапі ведеться робота по підготовці відповідного рішення в комітетах Верховної Ради і Міністерстві Юстиції.

Схема роботи реєстру, за попередніми даними буде виглядати наступним чином:

  1. Забудовник отримує повний пакет дозвільних документів на будівництво
  2. Компанія, що здійснює будівництво або її уповноважений представник подає заяву на включення об'єкта до реєстру первинної нерухомості
  3. Відповідний державний орган перевіряє наявність дозвільних документів і вносить до реєстру нову будівлю, а також окремо кожну квартиру в новобудові
  4. Тільки після внесення всієї інформації в реєстр, забудовник має право почати продавати квартири

Таким чином влада планує вирішити відразу кілька проблем ринку житлового будівництва.

По-перше забезпечити захист інвестицій. За даними Олени Шуляк, починаючи з 2015 року українці вклали 1 млрд. євро в первинне будівництво, при цьому ризики на ринку залишаються високими і механізмів повернення коштів або добудови проблемного житла в Україні фактично немає. Даний реєстр дозволить продавати тільки квартири в будинках де є всі дозволи і забудовник є надійною компанією.

По-друге, така ініціатива вирішує проблему надбудов. Оскільки в реєстр вносяться тільки квартири зафіксовані в проекті, то і продавати можна тільки їх, таким чином надбудовувати додаткові поверхи, на думку представника уряду буде безглуздо.

Крім того, майбутні мешканці, які купили квартири в новобудові, будуть мати право голосу, що стане додатковим важелем впливу на забудовника. Дані зміни уряд вважає пріоритетними в сфері боротьби з корупцією та шахрайством на будівельному ринку і планує запустити реєстр до кінця 2020 року.

Раніше ТУ Експерт писав про генплан столиці