Уряд України створить єдиний реєстр будівельних організацій - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

В Україні запустять єдиний реєстр забудовників

Останнє оновлення: 03.06.2019

єдиний реєстр новобудов

В рамках створення прозорих умов роботи на будівельному ринку, уряд України ініціював створення єдиної електронної системи будівельних організацій.

Відправною точкою для запуску даного проекту стане внесення деяких змін до законів пов'язаних з містобудівною діяльністю. Передбачається, що Верховна Рада зробить це протягом травня поточного року.

Впровадження системи буде проводитися в два етапи, і в 2019 році вже будуть доступні функції, що стосуються отримання сертифікатів, проектної документації, проведення технічної інвентаризації та деяких інших документів. На другому ж етапі, який за планом буде реалізований протягом 2019-2020 років завдяки створеному реєстру можна буде отримати вихідні дані по будівельним проектам, технічні умови та обмеження.

Для фізичних осіб єдина база відкриє можливість перевірки будівельних організацій. Будь-який бажаючий придбати квартиру в новобудові, зможе переглянути наявність документів і дозволів у забудовника і зрозуміти чи є проблеми з даним об'єктом чи будівництво відбувається в законному полі, і відповідно більш точно оцінити ризики пов'язані з купівлею квартири в будинку, що будується.

На даному етапі ведуться підготовчі роботи, зокрема по створенню електронного кабінету забудовників, а також внесення технічних даних в систему. Передбачається, що через 3 місяці після прийняття змін до закону про містобудівну діяльність, вже можна буде скористатися деякими функціями даної системи.

На думку експертів, така система зробить ринок більш прозорим і допоможе прибрати корупційну складову. Крім того, це ще один великий крок на шляху створення повністю електронної системи отримання державних документів в будівельній галузі.

Раніше ТУ Експерт писав про новий енергоефективний музей в Катарі