Статистика по житлу в Україні: ціни та кількість будівель - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Житлова галузь України в цифрах і фактах

Останнє оновлення: 11.06.2018

Статистичні дані щодо квартир в УкраїніНещодавно Державна служба статистики опублікувала дані про стан житлової і будівельної галузі в Україні за 2017 р. Вивчивши показники минулого року, можна відстежити темпи розвитку всієї галузі та зробити прогноз на майбутнє.

Скільки будується житла?

Згідно з підрахунками, за 12 місяців минулого року в усій країні було зведено близько 10 млн квадратних метрів житлоплощі, що відповідає 125 тисячам квартир. Якщо поділити цей обсяг на все населення країни, то вийде 3 квартири на 1000 осіб, або 0,24 кв. м на одного громадянина. В розвинених європейських країнах цей показник значно вищий і сягає 1 квадратного метра на особу.

Що купують найчастіше?

Найбільшою популярністю користуються малогабаритні квартири з однією чи двома кімнатами. Частка будинків з однокімнатними квартирами, введених в експлуатацію у 2017 році, оцінюється в 40%, будівель із квартирами з двома і більше кімнатами – близько 60%. Невеликий відсоток припадає на частку гуртожитків. Експерти відзначають перевагу пропозицій над попитом, однак наголошують, що зацікавленість у придбанні житла зросла на 15% порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Первинний ринок у цьому питанні випереджає вторинний.

Які ціни на житло?

Національний банк України звітував про тенденцію до зниження вартості квартир. Повідомляється, що багато забудовників реалізують житлоплощу з мінімальною націнкою. Падіння цін більш помітне в регіонах: у Львові це 4%, в Одесі – 5%, у Києві – всього 1%.  Орієнтовна собівартість одного квадратного метра будівництва в 2018 році становить 14 340 грн.

Чи є підтримка від держави?

Кабінет Міністрів України заявив про намір подовжити термін дії програми «Доступне житло» до 2020 року. Вона спрямована на реалізацію схеми видачі молоді пільгових кредитів на купівлю квартири. Таким чином уряд планує прискорити рішення демографічних проблем у країні. Крім того, функціонує понад 70 регіональних програм, мета яких – забезпечити  молодих людей житлоплощою за доступною ціною. Перемовини Державної іпотечної установи з Китайською національною корпорацією генеральних підрядів (CCEC) привели до залучення 500 млн доларів на будівництво нових будинків.

Раніше ТУ Експерт писав про введення жовтих ліній для забудови.