Масштабне реформування галузі енергопостачання - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Реформа електропостачання. Що зміниться для споживачів

Останнє оновлення: 18.02.2019

Реформа електропостачанняУ цьому році в Україні заплановано масштабне реформування галузі енергопостачання. Основною метою таких змін є створення відкритого і прозорого ринку.

Перші зміни торкнулися Обленерго і принципів поставки електроенергії споживачам. З 1 січня 2019 року обласні монополісти розділяються на 2 компанії, що відповідають за надання послуг клієнтам:

  • Оператор системи розподілу енергії в функції якого входить контроль якості послуг, ремонт систем електропостачання, підключення нових клієнтів, установка лічильників і реєстрація їх показників
  • Компанія постачальник електроенергії в обов'язки якої тепер входить власне постачання електроенергії, проведення розрахунків і нарахувань, а також додаткові послуги, що стосуються питань енергоефективності.

Що в такому випадку зміниться для кінцевого споживача? Оператори ринку запевняють, що на тарифах і обслуговуванні клієнтів дані нововведення поки не позначаться. Однак варто звернути увагу на наступні моменти:

  • У зв'язку з тим, що компаній, що надають послуги клієнтам тепер дві, то і договори тепер два. Однак ходити в центр обслуговування для підписання угод необхідності немає. Договори автоматично переукладаються, в разі якщо клієнт продовжує оплачувати послуги.
  • Тариф на електроенергію залишається незмінним. Однак в рахунках він розділяється на 2 графи: за послуги розподілу і за послуги постачання.
  • При оплаті послуг електроенергії за січень варто звернути увагу на нові реквізити. У разі оплати через інтернет, їх необхідно вказати. В особистому кабінеті і при оплаті традиційним способом оплата автоматично потрапить на потрібний рахунок.

Для середнього і великого бізнесу ситуація виглядає дещо інакше. Тепер вони зможуть самостійно вибирати постачальника і укладати договори на ринкових умовах.

Згідно запланованого графіка з 1 липня 2019 року запрацює новий, так званий "оптовий" енергоринок, де угоди з купівлі електроенергії будуть проводитись на біржах, а оператори зможуть продавати електроенергію в будь-якому регіоні будь-якому клієнту. Це стане черговим кроком для зниження тиску монополістів і плавного переходу до відкритих ринкових відносин у сфері електроенергетики.

Раніше ТУ Експерт писав про Технічні умови на водопостачання та каналізацію