Учасники АТО зможуть отримувати землю швидше - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Земельні питання учасників АТО вирішуватимуться швидше

Останнє оновлення: 30.10.2017

учасник АТО на тлі оброблюваної земліНовий зареєстрований урядом законопроект дасть змогу ОТГ розпоряджатися  земельними ресурсами, що виходять за межі населених пунктів. Також він позитивно відіб’ється на рішенні питань соціального характеру учасників Антитерористичної операції.

Про законопроект

Проект закону укладений Асоціацією міст України, представлений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального хазяйства. Він зробить  простішим процес отримання земельної ділянки для учасників АТО, яка їм належить за законом.

З приводу законопроекту висловився Мінрегіона Геннадій Зубко. Він зазначає, що спільні рішення представників громад щодо земельних питань будуть більш дієвими та  справедливими. Отримання земельної ділянки займе набагато менше часу, позаяк не буде необхідності звертатися за дозволом до посадовців.

Зі слів Геннадія Зубка, можна виділити такі додаткові переваги ухваленого законопроекту:

  • можливість оперативного виготовлення потрібної документації;
  • забезпечення планування територій;
  • перспектива залучення інвестицій для просування громад.

Надавши повноваження вирішення земельних питань громадам, уряд значно спростив механізми отримання землі. Володимир Гройсман раніше заявляв, що цей законопроект очікується вже давно. 

У законопроекті визначено земельні ділянки, заборонені для передачі в особисте користування: заповідні ділянки; землі з нерухомістю державної власності чи ті, що  використовуються органами влади, держаними підприємствами.

Інші зміни

У заяві Геннадія Зубка згадувалась нещодавно ухвалена постанова про програму «Доступне житло». Завдяки їй процес отримання держдопомоги учасникам АТО і вимушено переселеним людям став набагато легшим і швидшим.

Згідно з постановою, зазначені особи можуть отримати компенсацію від вартості житла в розмірі 50%. Скорочується список документів, обов’язкових до надання внутрішньо переміщеним громадянам.

Ухвалення урядом законопроекту – «важливе рішення в межах децентралізації та посилення можливостей громад», яке піде на користь як уряду, так і громадянам, відзначає Міністр регіонального розвитку.

Раніше ТУ Експерт писав про продаж держмайна Києва на електронному аукціоні.