Переваги та недоліки свердловини - ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Свердловина в приватному будинку: плюси й мінуси

Останнє оновлення: 05.11.2018

Стакан з водоюЗа останні 50-100 років наші уявлення про комфорт і якість життя дуже змінились. Тому споживання води домогосподарствами істотно зросло. Ми використовуємо її у великих обсягах для побутових потреб (гігієна, приготування їжі, миття посуду, прання), а також для полива рослин на присадибній ділянці або в городі.

Звичайні колодязі вже не задовольняють усі потреби дачників і власників приватних будинків. Через 30 років взагалі очікуються проблеми з питною водою в деяких регіонах України. Тому, якщо немає можливості підключитися до мереж водопостачання, усе більше людей замислюються про буріння власної свердловини.

Переваги свердловини:

  • чиста вода – свердловина глибиною в декілька десятків метрів забезпечує домогосподарство якісною питною водою. В неї не потрапляють поверхневі води, осадки і забруднення;
  • великий строк служби – глибокі свердловини, пробурені й облаштовані за сучасними технологіями, служать по 50 років і навіть більше;
  • хороший дебет – забір води з глибоких водоносних слоїв дозволяє не турбуватися про її витрачання. На відміну від колодязів, котрі повільно наповнюються, свердловини постійно дають воду в великих обсягах;
  • проста експлуатація – свердловини не потрібно регулярно чистити, заглиблювати і дезінфікувати. Тому експлуатація свердловини обходиться дешевше.

 

Проте у свердловин є недоліки. По-перше, буріння свердловини коштує недешево (для цього потрібні спеціальна бурова установка, обсадні труби і насосне обладнання). По-друге, взяти воду зі свердловини без насосу неможливо. Тому у разі поломки насоса чи відсутності електрики домогосподарство може залишитися без води. Крім того, якщо допустити засмічення свердловини, то доведеться бурити нову, тому що прочистити її практично неможливо.

Дебет свердловини залежить від її глибини. Дрібні свердловини «на пісок» не набагато потужніші, ніж звичайні колодязі, тому що вони живляться з тих самих піщаних водоносних слоїв, котрі розміщуються на глибині до 30 метрів. Вони дають до 500 літрів води в годину. Глибина артезіанської свердловини набагато більше. Вона може досягати 200-300 метрів, в залежності від регіону. Такі свердловини живляться з максимально чистих водоносних слоїв. Тому якість артезіанської води вище, а дебет свердловини досягає 2 м3 на добу.

Раніше ТУ Експерт писав про те, як проводиться грошова оцінка земельних ділянок.