ЗУ № 1817 VIII - зміни в законах про будівельну діяльність | ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Закон України № 1817-VIII

Останнє оновлення: 20.11.2017

2 будівлі - ілюстрація до статті про ЗУ 1817 VIII10 червня набуває чинності Закон України № 1817 VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності»

Цей закон допоможе наблизити українське законодавство до прийнятих у Європі будівельних норм, в основу яких покладені принципи управління ризиками. Серед нововведень можна виділити три ключові пункти.

  1. Зміна систематизації будівельних об'єктів

Новий закон пропонує класифікацію будівельних об'єктів не за категоріями їхньої складності, а на підставі поділу на класи наслідків (відповідальності). Належність до певного класу оцінюється величиною ймовірних соціальних і матеріальних втрат, отриманих у результаті припинення використання об'єкта або його пошкодження. Для оцінки соціальних втрат проводиться аналіз факторів ризику, зокрема:

  • потенційної небезпеки для людей, які регулярно чи тимчасово перебувають на території об'єкта або поблизу від нього;
  • порушення або ускладнення функціонування транспортної системи, мереж зв'язку, енергопостачання та ін.;
  • ступінь негативного впливу на довкілля (наприклад, у результаті токсичних викидів);
  • псування пам'яток архітектури та інших об'єктів культурної або історичної цінності.

 

Клас відповідальності визначається будівельними нормами і стандартами, а також законодавчо затвердженими для кожного об'єкта правилами. Присвоєння класу перебуває у компетенції проектної організації, яка погоджує результат із замовником.

Класифікація класів відповідальності залежно від величини наслідків:

  • незначні – клас СС1. Аналогічний І та ІІ категоріям складності;
  • середні – клас СС2. Відповідає ІІІ і ІV категоріям;
  • значні – клас СС3. V категорія.

Коректність проведеної класифікації об'єкта перевірятиметься експертом.

  1. Трансформація процесу отримання дозволу на проведення будівельних робіт

Чинна система отримання дозволу в три етапи буде замінена двоетапною: подання замовником повідомлення, отримання дозволу на будівництво.

Новим законом встановлюється, що рішення про будівництво і введення в експлуатацію об'єктів класів СС2 і СС3 (великі житлові комплекси, торгово-розважальні центри, об'єкти соціального значення та ін.) ухвалюється, тільки якщо забудовник має дозвіл. А для початку будівництва приватних будинків, об'єктів малого і середнього бізнесу, які належать до класу СС1, досить подати повідомлення в органи держархбудконтролю.

Скасування обов'язкового подання декларації допоможе розв’язати кілька наявних проблем:

  • виключить імовірність безпідставних відмов у будівництві;
  • суттєво пришвидшить початок будівництва для будівель класу СС1 (можна розпочинати відразу після подачі повідомлення);
  • зніме проблему незаконних забудов. Новий закон анулює декларативний принцип, який діє для об'єктів ІІІ категорії складності. Недобросовісні забудовники використовували його для внесення недостовірної інформації у декларацію.
  1. Посилення відповідальності за порушення

Новим законом визначено пакет документів, необхідних для отримання дозволу на будівництво. Тепер під юридичну відповідальність підпадає і чиновник із Держархбудконтролю, який видає дозволи.

Крім того, до закону внесені додаткові підстави для скасування дозволу на будівництво. Причиною анулювання можуть бути:

  • невідповідність узгодженим умовам містобудування;
  • перешкоджання проведенню перевірки як мінімум двічі поспіль.

 

Ще одне нововведення торкнулося регулювання контрольно-інспекційних перевірок: встановлено ​​їх періодичність, посилено штрафні санкції, впроваджується уніфікована форма акту перевірок, визначено нові терміни усунення виявлених порушень.

Для ефективної роботи за новими правилами потрібні час і розуміння законодавчої бази усіма учасниками будівельного ринку. Однак перші позитивні зміни очікуються вже до кінця року, адже 80% будівельних об'єктів в Україні належать до класу СС1, процес отримання для якого дозвільних документів було максимально спрощено.

Раніше ТУ Експерт писав про те, як зробити проект реконструкції будинку, а також про функції та обов'язки головного архітектора Києва.