Система Розумне місто в Києві - подробиці від ТУ Експерт

Укр
КОНТАКТИ:
ПОТРІБНА ДОПОМОГА?
Задати питання Калькулятор
ГАРЯЧІ ПРОПОЗИЦІЇ:

  • Ліцензія на будівництво
  • Акт готовності об'єкта до експлуатації
  • Договір на постачання електроенергії

Система Kyiv Smart City стане реальністю вже в 2017 році

Останнє оновлення: 14.11.2017

Kiev Smart City

У поточному році Київ отримає систему «розумне місто», що діє у Бостоні, Амстердамі, Барселоні, Сантьяго, Сінгапурі, Лос-Анджелесі, Сіднеї, Венеції та багатьох інших містах світу. Проект розробляли з 2015 року. Спочатку розробники хотіли лише зробити прозорим бюджет столиці України, але згодом зрозуміли, що проект має бути глобальнішим.

До системи Kyiv Smart City до кінця 2017 року підключаться всі комунальні та державні установи, клініки, ДСНС, управління Національної поліції мегаполіса. Планується створити єдину систему збереження даних, вхідних і вихідних листів, а також систему обміну інформацією. Все це дасть змогу підвищити рівень надання адміністративних послуг киянам. За багатьма довідками не доведеться більше йти до КДМА – досить буде скористатися спеціальним електронним додатком.  

Крім цього, у розробників Kyiv Smart City в планах на найближчі роки:

  • надавати киянам основні адміністративні послуги онлайн;
  • створити відкриту систему для розміщення тендерів КДМА, що ускладнить життя корупціонерам;
  • встановити 4 тис. камер відеоспостереження на дорогах, щоб скоротити кількість  заторів і ДТП у Києві (киянам надсилатимуть SMS про перекриття вулиць);
  • встановити 3600 відеокамер у школах, дитячих садках, лікарнях, музеях у межах  проекту «Безпечне місто»;
  • продовжити розвиток Київ Смарт Сіті Хаба;
  • впровадити проект безкоштовної IT-освіти у вигляді факультативів для учнів 9–11 класів. На уроках діти засвоюватимуть основи програмування в ігровій формі.

Розумні системи в дії

У Києві з кінця 2016 року вже працює проект «Відкритий бюджет». Він дає змогу ефективно контролювати витрати держорганів, шкіл, ЖЕКів та інших комунальних установ.

Деякі адміністративні послуги надаються в електронному вигляді. В режимі онлайн можна отримати довідку про квартирний облік і приватизацію житла.

Почала функціонувати система керування майном, що дає змогу відстежувати, які об’єкти здаються в оренду, а які продаються.

Працює система електронних петицій, у якій уже зареєструвалося 300 тис. користувачів. Завершується розробка медичного порталу, на якому можна буде, наприклад, прочитати  відгуки про роботу лікарів або уточнити про наявність ліків в аптеках.  

У метро можна не лише скористатися безкоштовним Wi-Fi, а й оплатити проїзд за допомогою безконтактної картки. А в майбутньому в Києві буде ефективний єдиний центр контролю руху транспорту, виникнення та ліквідації надзвичайних ситуацій.

Раніше ТУ Експерт писав про зміни на ринку житла в 2016 році і перспективи його розвитку в 2017.